02

КАК РАБОТИ?

Превъртете надолу, за да видите 3D проектите на всички екипи и да изтеглите проекти!


ОРИГИНАЛНИ 3D ПРОЕКТИ


3D модели, които ще откриеш тук:

Наследството на художественото училище в Трявна

НГПИ
“Тревненска школа”
Трявна, България

Ученици:
Виктория Цанкова
Габриела Георгиева
Ивана Иванова
Мария Начева
Моника Тотева
Никола Спасов
Радостина Иванова
Рая Петрова
Рая Руменова
Светлозара Колева

Ментор: Д-р Деян Боев

Избрахме да работим с традиционни модели на дърворезба. Те са характерни за приложните изкуства в гр. Трявна и Централна България. Орнаментите, композициите и процесът на изработване са в основата на нашите учебни програми. Стилът и всички визуални части са вдъхновени оттрадиционния български иконостас.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Короната на Свети Вацлав

Средно техническо училище
Пршеров, Чехия

Ученици:
Вендула Елиашова
Адам Хумполичек
Лукаш Юрик
Михал Кноп
Ян Коринек
Матей Ковар
Адам Кучера
Ярослав Новотни
Доминик Паздера
Якуб Пижкиевич

Ментор:
Яна Скопалова

Короната на Свети Вацлав, най-старият и най-значим п от чешките кралски скъпоценности, заема уникално място в чешката история. Въпреки че не е приета за официален символ след падането на монархията, тя продължава да бъде високо ценена.

Изработена в чест на свети Вацлав, короната се съхранява заедно със скиптъра за коронясване и кълбото в залата за коронации над параклиса „Свети Вацлав“ в пражката катедрала „Свети Вит“. Публичното й излагане е изключително рядко и се прави само по важни държавни поводи.

Поръчана през 1346 г. от Карл IV, тогавашен император на Свещената римска империя и наследник на чешкия престол след баща си Йоан Люксембургски, короната на Свети Вацлав още от самото си създаване е наситена с обществен характер. Тя не е била лично притежание на краля, а е принадлежала на цялата нация, символично пазена от своя небесен покровител. Използването ѝ било строго запазено за извънредни събития, най-вече за коронации.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Сеновал

Училищен център Веление, Гимназия по механотехника, геотехника и околна среда
Веление, Словения

Ученици:
Жан Ожир
Сашо Гробелник
Тижаж Подховник

Ментор: Вилем Осойник

Сеновалите са характерни за Словения постройки, които датират от праисторически времена. Те са специален вид сгради за съхранение, използвани за сушене на сено, зърно и друга селскостопанска продукция. Изработени са от дърво и имат характерна покривна конструкция, която позволява ефективно сушене на реколтата. Днес в Словения все още могат да се намерят много сеновали, които са част от културното наследство и туристически атракции.

В район Коново, който се намира в покрайнините на Веление, има сеновал, който е важна част от културното наследство на района. Той представлява свободностояща дървена сграда с много стръмни покриви, характерни за Доленския регион. Сеновалът в Коново е изграден от дървени греди, свързани с дървени подпори и е издигнат на три етажа.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Сини щампи

Modrotisk

Детска градина, начално училище и средно
училище за деца с увреден слух

Валашске Мезиржици, Чехия

Ученици:
Катерина Кимелова
Юлия Чибикова
Нела Шудрикова

Ментор: Ярослав Краица

Отпечатването на щампи в син цвят върху текстил, известно още като modrotisk, е традиционен чешки занаят с богат исторически произход. Тази техника за боядисване на текстил има голямо значение за чешката народна култура и играе важна роля в традициите и фолклора на страната. Моделите на този вид печат са известни със сложните си детайли и съдържат национални или регионални мотиви. Тези десени често са тясно свързани с определени региони в Чешката република, като всеки от тях има свое уникално историческо значение.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Бара

Валявица

Професионална техническа гимназия
„Д-р Никола Василиади“
Габрово, България

Ученици:
Волен Цонев
Станимир Стефанов
Беатрис Ватева
Ивона Гудова
Веселин Макавеев
Божидар Тодоров
Стефан Генчев
Ивайло Иванов
Георги Димитров
Доминик Маринов

Ментор:
Паолина Радева

Барата, наричана още валявица, е традиционно съоръжение за пране на одеяла, килими, юргани и други тъкани.

За пране служи силата на течащата отвисоко студена вода и не се използват перилни препарати, което запазва цветовете на тъканите и опазва околната среда. При валянето тъканите омекват и получават мъхеста повърхност. От 1930-те години те се използват и за пране на постелки и завивки. Представлява дървено корито във формата на обърнат пресечен конус с преливници в горния край, в което под определен ъгъл се влива мощна струя вода. От бързо течащите чисти планински реки водата се отвежда до барата по дървени канали. Непосредствено преди да стигне до барата, водата преминава през ускорители, които завъртат интензивно водата в барата. Възникналите в резултат на това възходящи, низходящи и центробежни сили при пускането на водата развъртат текстила. Прахът се отмива с водата през преливниците.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Казан за ракия

Детска градина, начално училище и средно
училище за деца с увреден слух

Валашске Мезиржици, Чехия

Ученици:
Якуб Врубел
Давид Кашпар
Ондржей Стейскал
Патрик Виндиш

Ментор:
Ярослав Краица

За свой модел учениците избраха традиционен казан за варене на сливовица.

Изпичането на сливовица във Влахия е традиционен занаят с дълбоки корени в региона, който се предава от поколение на поколение.

Майсторите на варенето имат богати познания и опит в това умение, които придобиват чрез дълга практика и следване на старите традиции.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Древногръцки храм

Специализирана професионална гимназия в Ахарнес
Атина, Гърция

Ученици:
Андреас Василакис
Елени Пападаки
Никос Георгиу
София Антониу
Мария Котсу
Джордж Петракис
Катерина Алексиу
Йоанис Маринос
Анастасия Кацару
Кристина Стефану

Ментор:
Йоанис Петру

За този проект учениците избраха да проектират и отпечатат опростен модел на древногръцки храм. Древногръцките храмове са основни образци на гръцкото архитектурно наследство, символизиращи напредналите инженерни и културни ценности на древна Гърция. Тези храмове, построени предимно в чест на различни богове и богини, са заемали централно място в религиозните и социалните дейности на гръцките градове-държави.

Избраният проект на храма улавя класическите елементи на гръцката архитектура, като колони, фронтони и симетрия. Този храм е проектиран така, че да бъде по-издължен и по-тесен. В него са представени по-високи и по-многобройни колони, които отразяват елегантността и декорациите на йонийския градеж. Проектът е имал за цел да възпроизведе прецизно тези елементи, за да осигури осезаема връзка с древногръцката култура. Чрез този проект учениците не само усъвършенстваха техническите си умения, но също така развиха по-голямо разбиране за културното и историческото значение на тези емблематични структури.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Мелницата на река Мура

Училищен център Веление, Гимназия по механотехника, геотехника и околна среда
Веление, Словения

Ученици:
Брин Совинч
Патрик Кузмич
Кенан Яшарагич

Ментор:
Вилем Осойник

Мелницата на река Мура е единствената все още действаща плаваща мелница по реката, намираща се в близост до град Вержей.

Най-старите свидетелства за плаващи мелници по река Мура датират от XVIII век. Първите мелници били малки и прости конструкции, които в последствие се превърнали в големи и сложни структури, които можели да произвеждат голямо количество смляно зърно.

Плаващите мелници по река Мура са важна част от културното наследство на регион Прекмурие. Мелничарите са били важни членове на общността и са допринесли за развитието на икономиката и селското стопанство в региона. Плаващите мелници са били важен източник на суровини за производство на храни и други продукти и полуфабрикати, необходими на жителите на област Прекмурие.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Габровски щрихи

Рачо Ковача и Яйцето

ПМГ
“Академик Иван Гюзелев”
Габрово, България

Ученици:
Радостина Бочукова
Деница Георгиева
Васил Маринов
Александър Илиев
Нелина Норчева
Светослав Цвятков
Виктория Чиликова
Станимир Недялков
Стефания Пенчева
Габриела Павлова
Стефан Иванов

Ментор:
Мариела Делуди-Цонкова

Жителите на българския град Габрово – столица на хумора и сатирата, са известни с тяхната пестеливост. Те отрязват опашките на котките, за да запазят стаята по-топла и слагат кранче на яйцата си, за да „източат точно толкова, колкото им трябва – зер цяло яйце е много за една чорба“!

Прочути не само със пестеливостта си, габровците имат невероятно чувство за хумор и сатира. Вдъхновени от една от най-известните шеги в Габрово, ние съживихме „яйцето с кранче“!
Рачо Ковача е основателят на Габрово, поставяйки началото на занаятчийското поселище. По произход от Боженци, той полага основите на селището, като първоначално подковава конете
на керванджиите и ремонтира каруците им. През годините Рачо създава семейство и по неговия пример се преселват трайно други.

Неговият паметник, поставен в река Янтра, също заради габровската шега – да се пести жилищна площ и да не се харчат пари за цветя, служи за образец на нашия „малък Рачо Ковача“. Изработките ни олицетворяват габровския хумор, който всеки носи в себе си.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл за Яйце с кранче оттук.
Свалете STL файл за Рачо Ковача оттук.

Дрънкало

Klopotec

Училищен център Веление,
Гимназия по електротехника и изчислителна техника

Веление, Словения

Ученици:
Рене Пачник
Аляж Ферме
Вал Ютершек

Ментор:
Вилем Осойник

Дрънкалото (Клопотек) е традиционно за Словения, Австрия и Хърватия дървено механично усройство, поставено на висок дървен стълб, подобно на вятърна мелница. Историята му датира от векове и е тясно свързана с лозарството и обичаите в тези региони. Първоначалното му предназначение е било да предпазва от птиците, особено врани и други, да се хранят със сладките и сочни гроздове в лозята. Освен това дрънкалото е служило като инструмент за обявяване на началото на гроздобера. Състои се от дървена рамка, към която са прекрепени дървени листа или крила. Тези крила се въртят от вятъра и издават характерно дрънчене, което плаши птиците. В центъра на дрънкалото има лост, който също се върти. Устройството може да достигне внушителни размери и да бъде поставено на стойка или висок стълб в лозята.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Мед

Детска градина, начално училище и средно
училище за деца с увреден слух

Валашске Мезиржици, Чехия

Ученици:
Сара Павелкова
Матей Шпурек
Иржи Шпатенка

Ментор:
Ярослав Краица

Пчеларството в Чешката република е дългогодишна традиция, която се характеризира с грижа за пчелните кошери и събиране на мед от естествени източници.
Традиционното производство на мед в Чешката република включва различни видове мед, включително липов, цветен и манов, като всеки от тях има характерен вкус и аромат в зависимост от източника на нектар.
Процесът на производство на мед се предава от поколение на поколение и следва стари методи, които се ценят и днес заради качеството на меда, произвеждан в Чешката република.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Църквата
“Св. Мартин” в Смартно
край Словѐн гра̀дец

Училищен център Веление, Гимназия
Веление, Словения

Ученици:
Теодор Кузмич
Филип Камник
Тибор Голоб

Ментор:
Вилем Осойник

Църквата „Свети Мартин“ в Смартно край Словенски Градец е скъпоценен камък на средновековната архитектура, носещ богато наследство през вековете. Нейният произход датира от IX в., когато за първи път е построена като скромна религиозна сграда. Въпреки многобройните реконструкции и разширения, тя е запазила очарованието на романския си облик, особено ясно изразен между XI и XIII век. Външните и вътрешните ѝ елементи от романския период, като арки, колони и орнаменти, свидетелстват за изключителното художествено майсторство от онова време. Готическите допълнения като витражи и сводести тавани постепенно обогатяват облика ѝ.

Енорията Смартно е създадена през 1106 г., но името на първия енорийски свещеник може да се открие в документите едва през 1265 г. В своята история църквата претърпява няколко реконструкции и ремонти поради бедствия, като например пожара през 1744 г., който я поврежда. През 1997-98 г. интериорът на църквата е реставриран от художника Петрович от Целе, като е използвана оригиналната техника. През 1998 г. църквата получава нова настилка, а през 2000 г. е обновен органът.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Музеен пистолет
Валтер ППК

Училищен център Веление, Гимназия по механотехника, геотехника и околна среда
Веление, Словения

Ученици:
Патрик Хладин
Юре Шкет
Бенджамин Муслимович Бешич

Ментор:
Вилем Осойник

Валтер ППК е малък пистолет, произведен от германската компания Carl Walther GmbH през 1931 г. Той е бил предназначен за гражданска употреба и е бил много популярен сред европейските полицейски и охранителни служби. Поради малките си размери и надеждност е бил популярен и сред военните командири.

Конкретният пистолет е бил личното оръжие на германския генерал-полковник Александър Льор, командир на германската Група армии „Е“, който подписва капитулацията на частите си на 9 май 1945 г. в Тополшица.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Символът на град Златица

Часовниковата кула

СУ „Св. Паисий Хилендарски“
Златица, България

Ученици:
Мартин Петров
Ивана Илиева
Дарина Бачкова

Ментори:
Даниела Самарджиева
Миглена Гайтанджиева

Часовниковата кула в Златица e символ на града и хералдичен знак в златишкия герб. Кулата е издигната през далечната 1777 година специално за часовник, който е действащ и в момента.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Кулата Алиаж

Училищен център Веление,
Гимназия по електротехника и изчислителна техника

Веление, Словения

Ученици:
Лука Даничич

Ментор:
Вилем Осойник

Кулата Алиаж е планински заслон в алпийския масив Триглав, най-високата планина в Словения, построена през 1895 г. от свещеник Якоб Алиаж. С височина от 1,9 м тя е най-високият планински заслон в Словения. Кулата е символ на словенската идентичност, собственост е на държавата и през 1999 г. е обявена за паметник на културата от национално значение. В миналото тя е променяна и реставрирана няколко пъти, за последен път през 2018 г.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Държавният герб на Чешката република

Висше професионално училище и Средно промишлено училище по електротехника
Оломоуц, Чехия

Ученици:
Й. Греш
Д. Хут
Я. Длабажа
Р. Шведа
М. Кажик
Й. Мотика
Я. Балошак
Ш. Полена
Д. Крочил
Я. Стрейчек

Ментор:
д-р Диана Ферданова

Малката форма на герба на Чешката република се състои от червен щит, на който е изобразен сребърен двуопашат ревящ лъв в скок със златни нокти, златен изплезен език и златна хералдическа корона.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Древногръцки храм

Специализирана професионална гимназия в Атина
Атина, Гърция

Ученици:
Димитрис Атанасиу
Елена Кириаку
Костас Пападимитриу
София Кулури
Мария Караманли
Георгиос Теодору
Катерина Марку
Йоанис Лекас
Анастасия Мавру
Кристина Папагеоргиу

Ментор:
Мария Пападопулу

За този проект учениците избраха да проектират и отпечатат опростен модел на древногръцки храм. Древногръцките храмове са основни образци на гръцкото архитектурно наследство, символизиращи напредналите инженерни и културни ценности на древна Гърция. Тези храмове, построени предимно в чест на различни богове и богини, са заемали централно място в религиозните и социалните дейности на гръцките градове-държави.

Избраният проект на храма улавя класическите елементи на гръцката архитектура, като колони, фронтони и симетрия. Този конкретен храм представлява смесица от предишните два проекта, като съчетава елементи, които обединяват семплост със здравина и в същото време елегантност и орнаментика. Моделът се отличава с балансиран брой колони, които са едновременно здрави и декоративни, въплъщаващи особеностите както на дорийския, така и на йонийския градеж. Целта на проекта е да възпроизведе вярно тези елементи, за да осигури осезаема връзка с древногръцката култура. Чрез този проект учениците не само усъвършенстваха техническите си умения, но също така развиха по-голямо разбиране за културното и историческото значение на тези емблематични структури.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.

Класически древногръцки храм

5-то вечерно техническо професионално училище EPAL в Атина
Атина, Гърция

Ученици:
Александрос Пападопулос
Елени Карагиани
Николаос Димитриу
София Панайоту
Мария Андреу
Георгиос Ойконому
Катерина Николау
Йоанис Кристодулу
Анастасия
Папаконстантину
Кристина Статопулу

Ментор:
Димитрис Константину

За този проект учениците избраха да проектират и отпечатат опростен модел на древногръцки храм. Древногръцките храмове са основни образци на гръцкото архитектурно наследство, символизиращи напредналите инженерни и културни ценности на древна Гърция. Тези храмове, построени предимно в чест на различни богове и богини, са заемали централно място в религиозните и социалните дейности на гръцките градове-държави.

Избраният проект на храма улавя класическите елементи на гръцката архитектура, като колони, фронтони и симетрия. Този конкретен храм е създаден с намерението да въплъти по-семпъл и издръжлив стил, който обикновено се свързва с дорийския градеж. Той се отличава с по-малко на брой, по-дебели колони и със солидна, проста конструкция. Проектът има за цел да възпроизведе прецизно тези елементи, за да осигури осезаема връзка с древногръцката култура. Чрез този проект учениците не само усъвършенстваха техническите си умения, но също така развиха по-голямо разбиране за културното и историческото значение на тези емблематични структури.

Свалете протокол за 3D печат оттук.

Свалете STL файл оттук.


Преди да започнете вижте тези интересни уроци!